Een ode aan oma…

En die oma dat ben ik.

Ik neem je graag mee naar de tijd van toen, naar mijn warme thuis met man en drie fijne kinderen, twee dochters en een zoon.

Alexandra, de middelste, was en is een ongelooflijke zoetebek, je houdt het niet voor mogelijk. Dus toverde ik geregeld desserts uit mijn potten tevoorschijn en eentje is voor altijd blijven ‘plakken’. Een traditioneel recept dat ik me steeds meer eigen maakte tot het een geheim familierecept werd. Nadat ik jaren met veel liefde mijn kinderen heb opgevoed, openden we een kleinschalig restaurant in hartje Gent, alles huisbereid. Ik roerde in de potten, manlief zorgde voor heerlijk gegrilde gerechten op houtvuur. Hét dessert was dertien jaar lang een vaste waarde op de kaart en bijzonder populair, een nieuwe klassieker zo je wil. Dat lag vooral aan de pure smaken en ingrediënten en het artisanale karakter. Gasten smaakten dat het met liefde gemaakt werd.

Nadat het restaurant sloot, bleef ik het bereiden voor familie, vrienden en feestjes. Ik ging met pensioen en mijn dessert verdween een beetje naar de achtergrond.

Tot Alexandra haar twintigjarig huwelijk vierde en we op zoek gingen naar een origineel dessert voor meer dan honderd personen. Bij gebrek aan een eigenzinnig aanbod, chocomousse en tiramisu kennen we nu wel, besloten we samen ons succesrecept te maken. We staken de koppen bij elkaar, haalden kloppers en ingrediënten boven en serveerden de gasten op het einde van een heerlijk liefdesfeest een nostalgisch dessert. Het riep verrukkelijke herinneringen op en zoals altijd bleek de meringue glacée een waar succes. Granny’s spoon werd daar en dan geboren. Een echte ‘family affair’. Schoon vind ik dat, mijn verhaal dat in een concept wordt gegoten en zo verzekerd is van een appetijtelijke toekomst over generaties heen.

We laten ons inspireren door tradities én kiezen volop voor duurzaamheid in al zijn facetten, van lokale ingrediënten en kleinschalige productie over sociale tewerkstelling en milieuvriendelijke verpakking. En ook al klinkt dat vooruitstrevend, in mijn jeugd was het evident om lokaal, artisanaal en duurzaam te werken. Daar willen we terug naartoe.

Ik ben een gulle gever, mensen zien genieten is mijn grootste goed. Ik deel met liefde Granny’s spoon met jullie maar het recept blijft geheim. Dat gaat over van moeder op dochter op kleindochter en zo verder…een zalig & zoet familieverhaal met een gouden randje.