Warme Karamelsaus

(gezouten of niet)

 

Voor liefhebbers van zoet-zoet-zout hebben we het recept toegevoegd van een warme karamelsaus die je naar eigen smaak kan zouten.

Heerlijk met wat gekarameliseerde amandelschilfers of wat crunch.

Voor 6 personen

100 g bloemsuiker

150 ml vloeibare room

50 g boter (al dan niet gezouten)

een snuifje fleur de sel (naar keuze)

 

Bereiding

Giet de bloemsuiker in een kookpot en laat het op een matig vuur smelten. Pas op: raak met geen enkel voorwerp de smeltende suiker aan anders zal de karamel mislukken. Je mag wel lichtjes de kookpot bewegen voor een homogener kookproces, maar zonder dat er te veel karamel op de wanden van de pot komt.

Neem van het vuur van zodra de karamel een mooie amberkleur krijgt. Wacht niet tot de kleur te donker wordt.

Warm ondertussen de vloeibare room op tot een lauwe temperatuur (in een kookpot op het vuur of in de microgolfoven).

Giet de lauwe room in één keer op de karamel (maar zeer traag anders krijg je een te hevige reactie!).

Voeg de in stukjes gesneden boter toe, en meng met een garde.

Zet de kookpot terug op een zacht vuur en meng voldoende om eventuele karamelstukken op te lossen.

Dien op in een mooi kannetje.